طراحی و ساخت ویلای حیات، استودیو معماری بی مرز
معماران مسئول: علی جهانیان، آزیتا نیک پی
موقعیت: ایران، مازندران
مساحت: ۲۵۰ مترمربع
طراحی و دکوراسیون داخلی: علی جهانیان، آزیتا نیک پی
اجرای پروژه: علی جهانیان، ناصر جهانگیر
طراحی سازه: صدرالله تورانی
اجرای سازه: نیک سازان
هوشمندسازی: هوشمندسازان طبرستان نور
مشاور گرافیک: حسین صادقی
سال طراحی: ۱۳۹۴
سال آغاز پروژه: ۱۳۹۵
سال اتمام پروژه: ۱۳۹۷
پروژه حاضر با عنوان ویلای حیات در شهرک آناناس شهرستان نور که از توابع استان مازندران است، قرار دارد. در سکونت گاه های این شهر الگوی متداول در طراحی معماری به گونه ای است که بخش های عمومی همچون سالن پذیرایی سالن نشیمن و فضای آشپزخانه در طبقه همکف و بخش های خصوصی مانند اتاق های خواب در طبقات بالایی قرار می گیرد. در این پروژه نیز همانند سایر پروژه ها طراحان با محدودیت هایی چون ضوابط شهرداری روبرو بودند. این محدودیت ها در میزان سطح اشغال و مساحت کم زمین ( حدودا ۲۷۰ مترمربع) و همچنین دید محدود به جنگل با توجه به دیواره دور تا دور شهرک در طبقه همکف بود. بدین ترتیب طراحان به کارفرما پیشنهاد دادند تا فضاهای خصوصی و عمومی بر خلاف الگوی رایج طراحی شهر جابجا گردد. بدین ترتیب که فضاهای عمومی چون آشپزخانه، سالن پذیرایی و نشیمن به طبقه بالا منتقل گردد و فضاهای خصوصی نظیر اتاق خواب و سایر بخش های پشتیبان در طبقه همکف جایگذاری شوند. در این صورت طراحی فضای عمومی مورد نیاز امکان می پذیرد و همچنین ساکنین در بخش های عمومی می توانند از چشم انداز جنگل های مجاور شهرک بهره مند گردند.
سازندگان امروزی جهت دستیابی به سود بیش تر با حداکثر استفاده از سطح زمین، همچنین کاهش کیفیت معمارانه فضای معماری، چشم انداز طبیعی به خصوص مناطق سرسبز شمالی کشور را با ساختمان های حجیم و ناموزون از بین برده اند. بنابراین در طراحی این پروژه راهبرد طراحی معماری، توجه و اهمیت به چشم اندازهای موجود در سایت در نظر گرفته شده، به گونه ای که جهت دستیابی به آن منجر کاستن توده های صلب بنا گردید.
وجود ایده کاستن از صلبیت فضا، موجب تحقق ارزش های معمارانه در فرم کلی این پروژه گشت. این به گونه ای است که پیمایش پیرامون سایت، مخاطبان را به کشف لایه های پنهان موجود در فضا ترغیب می کند. تخلخل فرمیِ سازماندهی شده در پیکره بنا به واسطه خالی کردن زیر پله و معلق ساختن آن، بدون اتصال به سقف و کف تامین شده است. به علاوه، جهت حفظ حریم خصوصی و اصل محرمیت در کاربری های مسکونی، پوسته بیرونی راه پله نیز به صورت صلب و درون گرا طراحی شد. توجه به چشم اندازهای زیبا و جذاب از داخل ساختمان که با استفاده از پنجره های سرتاسری در وجه جنوب و جنوب شرقی محقق می گشت، نور روز را نیز برای فضای داخلی تأمین می کرد. شیب ملایم موجود در انتهای سایت باعث شد تا با طراحی بام مسطح ویلای حیات، امکان پیش بینی یک نظرگاه به سمت دریا فراهم گردد.
اگر در زندگی روزمره خود عمیق تر به اطرافتان بنگرید، پارادوکس های زیادی را در اطرافتان مشاهده خواهید کرد. اگرچه تناقضات از نظر منطق غیر ممکن به نظر می رسند، اما معمولا درست از آب در می آیند. وجود تناقض آدمی را به تفکر و کشف حقیقت وا می دارد. این تناقصات را می توان در معماری نیز به کار گرفت، به طوری که ناظر بنا را به تفکر وادارد. طراحان در طراحی این پروژه با معلق سازی بنا از کرسی، با هدف کم کردن توده و آزاد سازی زمین که به عنوان پارادوکسی بر ساخت های رایجی است که کل بنا بر روی زمین قرار میگیرد یا با معلقسازی دیواری بتنی و به علاوه خالی کردن کردن زیر پله و معلق کردن آن بدون اتصال به سقف و کف و همچنین جهت حفظ و رعایت حریم خصوصی همسایگی و محرمیت در جبهه غرب، شمال و شمال شرق ساختمان با قرار دادن حداقل بازشوها به طوری صلب و درون گرا طراحی شده است و در جبهه جنوب و جنوب شرق نیز جهت بهره مندی از دید و منظر مناسب و تامین نورگیری به صورت برونگرا میباشد. این موارد خود پارادوکسی بر برونگرایی و درونگرایی در طراحی ویلا حیات میباشد. وجود این ویژگی های دوگانه اما پیوسته، با بودن هر کدام دیگری را نیز هستی داده و الگوی بیمرزی در پروژه را شکل داد.
در ادامه با دیدن تصاویر طراحی و ساخت ویلای شیک و مدرن حیات خط معمار را همراهی کنید.
پلان ها، دیاگرام، سکشن و غیره.
در این بخش به طراحی و ساخت ویلای شیک و مدرن حیات پرداختیم.
تحریریه خط معمار
نگارنده: مینا مقدم
منبع: Aoapedia.ir
اقتباسی از دانشنامه هنرمعماری
تعداد بازدید: 2,249