طراحی نمای ساختمان لومن ، علیرضا تغابنی
کارفرما : شرکت نکسا
نظارت و اجرای نمای خشک : شرکت سیما پردیس ایرانیان ( cortex group)
مشاور مادر و طراح: علیرضا تغابنی
مدیر طرح و پیمان: نکسا لاین
موقعیت : تهران ، سعادت آباد
آجر: آجر یکتا
عکاس: استودیو عکاسی نیل
شرح پروژه طراحی نمای ساختمان لومن از زبان معمار
پروژه لومن را ما پروژه کنجها می نامیم، به این دلیل که با دخل و تصرف و تحریف های فرمی در کنج های این بلوک ساختمانی، به سطوحی مستقل از هم می رسیم که این سطوح را به واسطه استراتژی هایی مثل رشته شدگی، نیمه شفافیت و چندلایگی تبدیل به ابزارهایی کردیم (device) که هم نمای سوم و فرم مجموعه را برای ما حل می کند، هم وجه اصلی پروژه که در مقابل نور شدید هست (چه در جنوب و چه در غرب) را رام می کند (مکعب، کنج، حجم تبدیل به سطح، سطوح با لایه لایه کردن و رشته رشته کردن، هم نمای سوم را حل میکند هم نسبت به نور غرب راه حل می دهد).
به عبارت دیگر، چگونه می توان ساختمانی با کاربری مسکونی که هر چهار نمای آن از گذر و همجواری ها خوانایی دارد را بصورت شاخص در بافت تعریف کرد بطوری که نماهای سوم مورد غفلت قرار نگرفته و بصورت عام و رها شده باقی نماند؟ به علاوه چالش کنترل نور در جبهه غربی -وجه رو به مسیل- به گونه ای در پروژه مورد مطالعه قرار گیرد که علاوه بر حفظ دید و منظر و بهره گیری از نور طبیعی در طبقات مسکونی، بصورت توأمان از مضرات نور خورشید در این نما و موضوع خیرگی و نامطلوب بودن آن جلوگیری کند.
دو رویکرد ایجاد خوردگی ها در کنج جهت ایجاد تراس ها و کنترل نور از طریق لوورها در روند طراحی دنبال شد تا در عین حفظ کلیت و یکپارچگی حجم، تخلخل فرمی و آسایش حین بهره برداری رعایت گردد.
لوورها در سطوح نما بصورت صفحاتی با ابعاد مختلف در تراز طبقات لغزیدهاند تا در عین تنوع بصری و همخوانی با کاربریهای داخلی، بر روی کلیت یکپارچه حجم تأکید کنند. به علاوه به منظور تمایز از استفاده عام از لوور در نما، قسمت های بالایی و پایینی هر کدام از صفحات لووردار بصورت مورب در مجاور لبه پلان طبقات قرار گرفت تا نوعی بافت “شانه”ای در این صفحات به وجود آورد.
به علاوه زاویه هرکدام از لوورها در جبهههای مختلف متفاوت در نظر گرفته شده تا تکمیل کننده هدف و ایده طراحی قرار گرفته و بطور همزمان کیفیت بصری یا میزان نفوذ نور را بهبود بخشد. بطور مثال، لوورهای جبهه شمالی و جنوبی بصورت قائم بر صفحه نما تعریف شدهاند، در حالیکه در ضلع غربی، آن ها نسبت به زاویه قائمه چرخش داشته تا هم با تراکم بیشتر در نما خوانده شود و هم نور خورشید در جبهه غربی را -در عین حفظ دید از داخل-، کنترل نمایند. در جبهه شرقی نیز این روند طراحی نما با تعریف شیارهایی در صفحات لوورها حفظ شده تا هر چهار نما از یکدستی و وحدت رویه برخوردار باشند.
حاصل پروژه، نوعی رشته شدگی، نیمه شفافیت و چندلایگی را به منظر شهری پیشنهاد می دهد که هم یکدستی مبهمی را از کنار هم قرار گرفتن و تکثیر “شانه”ها بدست می آورد و هم درجات مختلفی از درونی بودن، محصوریت و ارتباط با بیرون را برای فضاهای داخلی به وجود می آورد.
در ادامه خط معمار شما را به دیدن سایر تصاویر طراحی نما ساختمان لومن دعوت می نماید.
تحریریه خط معمار
منبع: شرکت نکسا
تعداد بازدید: 338