طراحی آپارتمان پاییز ۵، استودیو حامدآرت
معماری: استودیو حامدآرت
معمار مسئول: سیدحامد حسینی
همکار طراحی: شادی شادمان روژ
موقعیت: ایران، تهران
متراژ: ۶۷۰ مترمربع
گرافیست: ملیکا عسگری سرشگ، فاطمه سعادت عبیری، نگار ثانیان
طراح سازه: اشکان فیضی راد
تیم اجرا: گروه فراسازان
مدیر اجرا: علی فراهانی
عکاس: محمدحسن اتفاق
سال: ۱۳۹۸
شرح پروژه
هر پروژه ی معماری در روند شکل گیری اش با چالش هایی روبرو می شود که مواجهه شدن و پاسخ دادن به آن، سناریوی خاص آن ساختمان را خواهد ساخت. یکی از ویژگی های سایت این پروژه عرض کم آن بود که موجب محدودیت در طراحی داخلی (پلان) و نمای بیرونی ( طراحی نما) شد. از طرف دیگر داشتن دو نبش باعث نورگیری خوب ساختمان می شد. پروژه ی حاضر در منطقه ی امیرآباد تهران واقع شده و بازشوها و ورودی آن از دو ضلع جنوبی و غربی امکان پذیر می باشد. علاوه بر این این آپارتمان مسکونی در ۵ طبقه ی تک واحدی طراحی شده است. این محله به دلیل فرسوده بودن و عدم توجه به طراحی مناسب برای ساختمانها ، معابر و … به مکانی خنثی و نامطلوب تبدیل شده است که مانع زندگی افراد در آن می شود. آن وجه از نما که رو به گذرگاه اصلی قرار دارد، نقش اصلی را در جلب توجه رهگذران ایفا می کند. یکی از مشکلات پروژه این بود که این وجه از بنا، عرض کمتری نسبت به وجه دیگرش دارد.
بنابراین طراحان با شکستن عناصر اصلی آن به قطعات مجزای کوچکتر با ابعاد مختلف، با ایجاد نوعی خطای دید از وزن بصری عرض کم نمای اصلی را کاهش داده تا از طرفی این شکست و تقسیمات نما بتواند بر اساس پاسخ به نیازهای کاربردی پلان شکل گیرد و در نهایت نما تبدیل شود به نمایش واضحی از هندسه ی قوی مکعب هایی که به عنوان ساختار و عناصر اولیه طراحی به کار برده شدهاند.
رنگ سفید و روشن مکعب های نما در زمینه تیره باعث گسترده تر و منبسط تر دیده شدن نما می شود که می تواند خطای دیدی را ایجاد کند. همچنین ضخامت متفاوت این مکعب ها اختلاف بعدی را شدید می کند که می تواند این بازی فرمی، وزن بصری خاصی را به نمای مسطح و خنثی ببخشد. راه حل دیگر طراحی، گسترش فرم نما از ضلع کوچکتر به بزرگتر است.
این تکرار و پیوستگی فرمی و کشیده شدن نمای ضلع کوچک (نمای اصلی) در نمای ضلع بزرگتر (نمای فرعی)، نوعی ابهام را در شروع و پایان نمای اصلی و فرعی ایجاد می کند که می تواند نمای ضلعی از بنا که رو به معبر اصلی ست را شاخص تر و بزرگتر به نظر رساند.
این تقسیمات به ناظر کمک می کند تا بتواند فضای داخلی را نیز بهتر درک کند. پلان این پروژه به گونه ای طراحی شده است که تمامی فضاها از نور طبیعی بهره می برند و تنوع ابعاد پنجره ها در نما عملکرد هر فضا را مشخص کرده و میزان نور طبیعی ورودی به آن را نشان می دهد. ضخامت متفاوت این باکس ها و عقب رفتگی بازشوها در سطح نما موجب شکست و انعکاس نور و سایه می شود. دیوار اتاق در ضلع غربی با داشتن حداقل بازشو حریم خصوصی ایجاد کرده و فضای دنجی را برای کاربران ایجاد کرده و علاوه بر این از فضا در برابر نور غربی محافظت می کند.
سنگینی بصری نما (فرمی صلب با حداقل بازشو) از سمت قرارگیری فضای اتاق خواب ها که فضایی خصوصی ست شروع خواهد شد و هرچه به سمت فضای عمومی تر خانه (پذیرایی و آشپزخانه) پیش می رود از سنگینی بصری نما کاسته می شود و با افزایش فضای بینابینی (بازشوها) به سبکی فرمی و آزادی فضای عمومی خانه نزدیک و در نهایت به فضای باز تراس (گشودگی فرمی) ختم خواهد شد.
متریال اصلی مکعب های به کار رفته شده در نما، سنگ سفید رنگ است، سطوح تیره و فضای خنثی بین آنها پروفیل هایی هستند. برای این پروفیل ها در جداره ی اصلی بنا به دلیل مقاومت در برابر شرایط جوی از رنگ ماشین استفاده شده است و همچنین نما با متریال سفید رنگ و روشن خود به بنا سبکی و آزادی می بخشد و چنین مشخصه های ساده و غیر مبهم فضای مسکونی، ادراک را برای ذهن انسان آسان می کند و خوانایی فضای زیست را به همراه خواهد داشت.
در ادامه با دیدن سایر تصاویر طراحی آپارتمان پاییز خط معمار را همراهی کنید.
پلان ها، دیاگرام، سکشن و غیره.
در این بخش به شرح پروژه طراحی آپارتمان پاییز پرداختیم.
تحریریه خط معمار
نگارنده: مینا مقدم
شرکت معماری آوگون
منبع: Archdaily
تعداد بازدید: 1,399