معماری خانه دزفول ،محسن کاظمیان فرد
معماری: دفتر طراحی نگرش بنیادین
مساحت: ۴۲۰ متر مربع
سال: ۱۴۰۳
عکس ها: پرهام تقی اف
معماران اصلی: محسن کاظمیان فرد، پریما جهانگرد
مهندس سازه: سازه نواد
موقعیت: ایران، دزفول
شرح پروژه معماری خانه دزفول از زبان معمار
در طول تاریخ ایران مفهوم خانه چیزی بیش از یک سرپناه بوده است. خانه مکانی امن برای زندگی، تفکر و با هم بودن است. همیشه درون گرا بوده و به جغرافیا و فرهنگ خود توجه داشته و پیوسته به دنبال ایجاد فضاهای آرام در کنار طبیعت برای اعضای خانواده بوده است. محل پروژه در بافت متراکم شهری دزفول در انتهای یک کوچه سه متری واقع شده است. از بیرون دید محدودی دارد و از هر طرف توسط ساختمان های مجاور احاطه شده است.
مشتری با انگیزه رشد سرمایه گذاری و نیاز به امنیت بیشتر قصد ساخت یک آپارتمان چند طبقه را در این زمین با استفاده از یکی از واحدها به عنوان خانه خود داشت. در طول توسعه این پروژه، هدف ما افزایش آگاهی مشتری از کیفیت های معماری، مانند حریم خصوصی و فضاهای باز خصوصی بود. ما راهحلهایی را برای نگرانیهای امنیتی آنها پیشنهاد کردیم و آنها را متقاعد کردیم که یک خانه تکخانواری در این سایت منحصر به فرد با پتانسیل آن بسازند. در این پروژه به دنبال بیان آموخته های خود از معماری سنتی ایران به شکل معاصر بودیم. نمای بیرونی محدود خانه، در حالی که متواضع و آرام است، به غنای درون اشاره می کند و افراد را، مانند معماری تاریخی ایران، برای دیدارهای ویژه در دنیای درون آماده می کند.
در بدو ورود، نور پس از عبور از فضای نیمه باز طراحی شده برای حفظ حریم خصوصی ساکنان، ما را به سمت فضای مرکزی می کشاند. در اینجا، راز درون خود را آشکار می کند – یک حیاط روشن و مدور در قلب خانه که فضاهای داخلی در اطراف آن چیده شده است.
سازمان فضایی این خانه از الگوی سنتی حیاط مرکزی رایج در معماری گذشته ایران پیروی می کند. این کهن الگوی ماندگار حیاط را به قلب تپنده خانه تبدیل می کند. حیاط دیگر بخش جداگانه ای از ساختمان نیست، بلکه عنصری ضروری و قدرتمند است که فضای داخلی و خارجی را به هم متصل می کند.
فرم دایره ای سقف ها نه تنها منظره ای آرام از آسمان را برای ساکنین فراهم می کند بلکه سایه های منحنی بر روی دیوارهای مستقیم فضاهای داخلی ایجاد می کند که در طول روز دائماً تغییر می کند و گذر زمان را به ساکنان یادآوری می کند. بعلاوه دایره ای بودن سقف ها میزان سایه را در فضاهای نیمه باز افزایش می دهد و آنها را برای اقامت در طول روز در این اقلیم گرم و خشک مناسب تر می کند. ایوان های اطراف حیاط در طبقه دوم، فضاهای نیمه باز هستند که بین فضای داخلی و خارجی قرار گرفته اند و زندگی در آن جریان دارد. این فضاها عملکرد تعریف شده ای ندارند و می توانند به عنوان یک محیط انعطاف پذیر برای فعالیت های خودجوش عمل کنند.
جریان هوا که طراوت خود را از سرسبزی حیاط مرکزی و رطوبت حوض حیاط به دست می آورد، از فضاهای نیمه باز سایه دار عبور کرده و به فضاهای داخلی می رسد و ساختمان را خنک می کند. این جریان هوای طبیعی که عاملی کلیدی در افزایش آسایش ساکنان در اقلیم گرم و نیمه خشک دزفول است، با منافذی که روبهروی یکدیگر قرار گرفتهاند، تسهیل میشود.
در ادامه خط معمار شما را به دیدن سایر تصاویر معماری ساختمان مسکونی دزفول دعوت می نماید.
پلان ها، دیاگرام، سکشن و غیره.
تحریریه خط معمار
منبع:Archdaily
تعداد بازدید: 371