معماری مدرسه فروغ مهر ، دفتر معماری پادیاوپارت
معماران: معماران پادیاو پارت
مساحت: ۴۵۰ متر مربع
سال:۲۰۲۳
عکاس: محمد حسن اتفاق
معماران مسئول: بهرام شکوهیان، امیر فاضلی
مشاوران برق: گروه A4
تیم طراحی: بهار سعادت، آرمیدا رضوی
تیم فنی: رامین رهروانی
مشاور سازه: خسرو حریری
مشاور مکانیک: بهرام اکسیری
سازندگان عمومی: حمید پناهی جو
طراحان گرافیک: استودیو عباسی
موقعیت: ایران، قزوین
شرح پروژه از زبان معمار
جعفرآباد روستایی با قدمتی ۲۵۰ ساله در بخش خرمدشت شهرستان تاکستان در استان قزوین واقع شده است. طبق سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۳۹۵، جمعیت آن ۷۵۰ نفر بوده است. پروژه ساخت مدرسه در جعفرآباد زمانی برای ما به ارمغان آمد که این روستا تنها دو مدرسه برای آموزش ابتدایی و متوسطه اول داشت. یکی از این مدارس که سه کلاس اول را در خود جای داده بود قدیمی بود و کیفیت فضایی پایینی داشت. در نتیجه با اهدای قطعه زمینی از سوی شورای شهر در مجاورت دبستان، مقرر شد مدرسه ای برای دوره اول متوسطه طراحی و احداث شود.
محل مدرسه متوسطه جدید از شرق با مدرسه ابتدایی روستا، از جنوب به گورستان و از غرب با یک ساختمان مسکونی همسایه است. از آنجایی که زمین موجود به مساحت ۸۰۱ متر مربع برای مدرسه کافی نبود، قبرستان در جنوب و مدرسه ابتدایی در شرق به ترتیب ۲ متر و ۸ متر از زمین خود را به خود اختصاص دادند و مساحت کل را به ۱۱۱۲ متر مربع رساندند. طی جلساتی که با مددجویان و موسسه خیریه واسطه داشتیم متوجه شدیم که فضای مدرسه نه تنها برای دانش آموزان سال اول متوسطه بلکه برای دختران سال دوم متوسطه بعدازظهر نیز در نظر گرفته شده است. علاوه بر این، حیاط مدرسه قرار است برای ورزش های گروهی مانند والیبال استفاده شود. بنابراین، این مدرسه صرفاً برای فراهم کردن فضای آموزشی برای دانشآموزان سال اول متوسطه طراحی نشده است، بلکه هدف آن ایجاد فضایی برای آموزش بیشتر و فعالیتهای بدنی برای دختران و پسران است و تأثیر آموزشی آن را به یک فضای فرهنگی-اجتماعی ارتقا میدهد.
مفهوم اولیه فرم مدرسه بر اساس چیدمان فضاهای آموزشی و چند منظوره حول یک محور مرکزی شکل گرفت. با ادامه روند طراحی، هندسه فرم در هماهنگی با زوایای ذوزنقه ای سایت و ارتباط آن با پارچه مجاور تکامل یافت. ملاحظات کلیدی در طراحی مدرسه عبارتند از نور طبیعی کافی، نسبت مناسب کلاس درس، قرارگیری استراتژیک کلاس برای به حداقل رساندن آلودگی صوتی، دسترسی آسان به سرویس های بهداشتی، و نظارت بر فضاهای اداری بر مناطق تجمع داخلی و خارجی.
طراحی دبیرستان سه کلاسه شامل سه کلاس درس، فضای چند منظوره، دفتر مدیر، اتاق معلم، سرویس بهداشتی دانش آموزی، سرویس بهداشتی معلم، آشپزخانه کوچک، اتاق مکانیکی و انباری است. کلاس های درس در ضلع جنوبی سایت و به دور از خیابان و رو به جنوب قرار دارند تا از نور جنوبی بهره مند شوند و به فضای سبز اختصاصی و آرام مشرف شوند. کلاس های درس که عناصر اصلی مدرسه هستند، متناسب با تعداد دانش آموزان با ابعاد ۶۰/۸ متر عرض و ۲۰/۷ متر طول می باشد. کمدهایی برای دانش آموزان در دیوار مشترک بین کلاس ها و راهرو، بیرون از کلاس ها در نظر گرفته شده است. هر کلاس درس از طریق چرخش با یکی از زوایای مرزی سایت هماهنگ می شود.
راهروی طولی همه فضاها را به هم متصل می کند و به عنوان حائل بین کلاس ها و حیاط عمل می کند. دیوار راهرو در ورودی اصلی باز و شفاف است، در حالی که در امتداد کلاسها، با الگوی سوراخدار با الهام از نقوش سنتی «فخرومدین» طراحی شده است که نور را از نمای شمالی رو به حیاط میدهد. ارتفاع جان پناه در ناحیه راهرو بالاتر از حد معمول است تا دید واحدهای تهویه مطبوع و سایر عناصر مکانیکی پشت بام را مسدود کند.
در ادامه خط معمار شما را به دیدن سایر تصاویر معماری مدرسه فروغ مهر دعوت می نماید.
پلان ها، دیاگرام، سکشن و غیره.
تحریریه خط معمار
منبع: Archdaily
تعداد بازدید: 127