انواع ماکت و ماکت های هوشمند
انواع ماکت و ماکت های هوشمند
امروزه بسیاری از شرکت های ساختمانی و صنعتی از پروژه های خود و کارخانه هایشان ماکت می سازند. اما واقعا چه نیازی به ماکت یا مدل وجود دارد؟ نسل جدید ماکت های هوشمند چگونه عمل می کنند؟
در این یادداشت سعی شده است تا به معرفی انواع ماکت و ماکت های هوشمند بپردازیم.
در ابتدا به تعریف ماکت نیاز داریم: ماکت، بازسازی پدیده های ساخت انسان یا پدیده های طبیعی هستند که در ابعاد کوچکتر یا بزرگتر از نمونه واقعی ساخته می شوند.
ماکت یا مدل ها نمایش فیزیکی یک شی را با دقیق ترین روابط ممکن با حالت فیزیکی به تصویر می کشند. درواقع مدل ها نماینده یک شی بزرگتر یا کوچکتر از حالت واقعی هستند.
انواع ماکت :
ماکت ها بر حسب کاربردشان انواع مختلفی دارند. از جمله : ماکت های معماری و شهرسازی ، ماکت های تبلیغاتی ، توپوگرافی ، دانشجویی ، صنعتی و ماکت های هوشمند و…
ماکت صنعتی : ماکت های صنعتی که خود به دو بخش تقسیم می شود : ماکت قطعات صنعتی و ماکت سایت یا کارخانه صنعتی.
۱_ ماکت قطعات صنعتی زمانی ساخته می شود که یک قطعه وزنی بسیار سنگین دارد و در نمایشگاه ها غیرقابل حمل می باشد و یا برای به نمایش دادن نمای داخلی آن قطعه ساخته می شود. به عنوان مثال نمایش اینکه در یک قطعه صنعتی چه قطعاتی وجود دارد.. بنابراین شرکت های صنعتی تصمیم به ساخت ماکت قطعات خود می گیرند.
همانطور که در تصاویر فوق مشاهده نمودید ، ماکت موتور توربو جت در سایز بسیار کوچک تر و قابل حمل آن ساخته شده است و در تصویر دیگر ، پوسته ماکت با یک برش ایجاد شده ، توانایی نشان دادن نمای داخلی را به وجود آورده است. وزن واقعی این موتور ها بالغ بر ۴ تن می باشد.
۲ _ ماکت های صنعتی سایت کارخانه : ماکت های صنعتی سایت کارخانه : از آنجایی که اکثر کارخانه های بزرگ به دور از دفتر مرکزی خود قرار دارند ، مدیران ستادی تصمیم به ساخت ماکت مجموعه کارخانه خود می گیرند تا مدل کوچک شده آن را در دفترمرکزی داشته باشند و در بازدید ها نیازی به طی مسافتی طولانی برای مشاهده کارخانه نیست. همچنین در صورت بازدید مقامات یا مهمان خارجی ، لزومی به بازدید مستقیم تمام بخش ها وجود ندارد و با رویت ماکت می توان تمام مجموعه را با یک نگاه به نمایش قرار داد.
تصاویر فوق مربوط به یک نیروگاه و شرکت نفتی می باشد . که ماکت نیروگاه در دفترمرکزی قرار دارد و دیگری در محل خود کارخانه و دیگر نیازی به نشان دادن تمام بخش های کارخانه به بازدیدکنندگان نیست و با یک دید کلی می تواند تمام مجموعه را به نمایش گذاشت.
ماکت های معماری : ماکت های معاری برای اهداف متنوعی ساخته می شوند که عمده ترین آنها عبارتند از : 1- ایجاد یک شو روم (show room ) به جهت نمایش توانایی های شرکت ساختمانی و دیگر لزومی به انتقال مخاطبان به محل احداث پروژه نیست و مدیران شرکت ها می توانند توانایی های خود را در دفترمرکزی خود به نمایش بگذارند. همانند شو روم شرکت پارامیس پاراک که در دفتر مرکزی این شرکت ، تمامی پروژه های احداث شده این شرکت ، ماکت آن ساخته شده است.
۲- قبل از احداث پروژه ، کارفرما به جهت جلوگیری از محاسبات اشتباه ، تصمیم به ساخت ماکت می گیرد تا در صورت بروز اشتباه ، در مقیاس کوچک تر و هزینه بسیار پایین تر متوجه این اشتباهات گردد. زیرا که هزینه ساخت ماکت ، به مراتب بسیار کمتر از ساخت واقعی پروژه می باشد.
ماکت های هدیه : ماکت های هدیه یا gift در سایزهای کوچک ( نهایتا ۳۰ سانت ) ساخته می شوند. این ماکت ها کاربردهای متنوعی دارند : هدیه به کارکنان یک شرکت ، هدیه به مشتری های خاص ، قرار دادن بر روی میز مدیریت ، قرار دادن بر روی میز شعب و نمایندگی های یک شرکت استفاده می گردد. همانطور در که در تصویر ذیل مشاهده می کنید ، ماکت موتور توربین گازی می باشد در سایز ۲۷ سانت.
ماکت های توپوگرافی : ماکت های توپوگرافی در مقیاس های بسیار بزرگ همچون ۱۰۰۰/۱ تا ۱۰۰۰۰/۱ و یا بیشتر نیز ساخته می شوند . اما کاربرد این ماکت ها در چیست : ماکت های توپوگرافی به جهت نمایش دادن یک منطقه بسیار بزرگ با اهدافی همچون نظامی ، امداد و نجات کوهستان ، مناطق زلزله ، کوهستان های حساس و… ساخته می شوند. در تصویر پایین ، ماکت محدوده شهر رامسر ساخته شده است. مقیاس این ماکت ۱۰۰۰۰/۱ می باشد که تمامی محدوده شهر همچون ، فرودگاه ، جنگل ، دریا ، شهر بازی ، جاده های اصلی و فرعی به نمایش درامده است.
ماکت های تبلیغاتی : ماکت های تبلیغاتی ، ماکت های هستند که معمولا در سایز های بزرگتر و چندین برابر سایز واقعی ساخته می شوند تا از فاصله دور به آسانی قابل روئیت باشند و چشم بازدید کنندگان را از فاصله به خود جذب کند.
ماکت های هوشمند:
ماکت های هوشمند آخرین تکنولوژی در صنعت ماکت سازی می باشند که کنترل ماکت در اختیار اپراتور ماکت می باشد و نحوه عملکرد آن بدین شکل می باشد که اپراتور ماکت می تواند نورپردازی ها و یا نمای داخلی را جهت نمایش مدیریت کند.. می توانید درهای اصلی را با استفاده از ریموت باز یا بسته کنید و حتی نمای داخلی یک پروژه را در صفحات دیجیتالی همچون all in one به نمایش بگذارید. ماکت هوشمند ساختمان کوهستان و چناران و همچنین پروژه شاپرک که شرکت ماکت سازی مهرگان آن را ساخته است، از جمله ماکت های هوشمند می باشند.
دستگاه all in one
طراحی ماکت های هوشمند مهرگان برگرفته از یک بُرد سخت افزاری اختصاصی ماکت می باشد که برنامه نویسی آن توسط تیم مهرگان انجام می شود. در پایین هر میز ماکت یک بُرد الکترونیکی قرار دارد که مدیریت نورپردازی و نمایش قسمت های داخلی ساختمان برعهده آن می باشد.
نوع دیگری از ماکت های هوشمند وجود دارد که ترکیبی از ماکت فیزیکی و انیمیشن می باشد. در این نوع از ماکت های هوشمند ، تمام اتفاقات و سناریو یک طرح با استفاده از انیمیشن بر روی ماکت فیزیکی به نمایش گذاشته می شود. دو طرح خلاقانه ای که شرکت مهرگان آن را ساخته است مربوط به پروژه شاپرک و پژوهشگاه صنعت نفت می باشد. برای مشاهده عکس و فیلم های این نوع از ماکت هوشمند بر روی لینک زیر کلیک کنید.
ماکت انیمیشن پژوهشگاه صنعت نفت :
شرکت ماکت سازی مهرگان در سال های ۲۰۱۵ و ۲۰۱۶ با ارائه طرح شاپرک برنده مدال نقره در مسابقات A' Design Awards شد.
ادرس سایت شرکت ماکت سازی مهرگان:
ماکت انیمیشن شاپرک :
ماکت آفرینش دارآباد :
ماکت کوهستان :
تصاویر بیشتر از ماکت هوشمند کوهستان
تحریریه خط معمار
منبع: مهرگان
تعداد بازدید: 1,716