اهمیت نورپردازی در دکوراسیون داخلی : چگونه با نورپردازی فضا را بزرگ جلوه دهیم
یکی از مهمترین جنبه های طراحی و دکوراسیون داخلی نورپردازی است – نور عنصری است که می تواند فضای داخلی را بهتر و یا بد از آن چیزی که طراحی شده، جلوه دهد. کارشناسان طراحی که معتقدند که اهمیت نور در طراحی و دکوراسیون فضاهای کوچک بیش تر می شود. نور فضاها را روشن تر و بازتر جلوه می دهد و اگر درست و به جا استفاده شود، فضاهای کوچک را بدون این که ابعادشان تغییر یابد، بزرگ تر به نظر می نمایاند. این در حالی است که اگر نورپردازی فضای بزرگ ضعیف باشد، حتی فضاهای بزرگ را کوچک تر و دلگیر تر از آنچه که هستند می نمایاند. بنابراین می توان گفت اهمیت نورپردازی در دکوراسیون داخلی بالا می باشد و نور عنصری اصلی و اساسی در دکوراسیون داخلی به حساب می آید و شما باید به این موضوع، به اندازه ی سایر عناصر در طراحی توجه داشته باشید.
برای ایجاد فضای داخلی مناسب و بزرگ، طراحان می توانند روش های مختلفی نور پردازی را به کار ببندند تا بتوانند از فضای موجودشان بیش ترین بهره را ببرند. این روش ها می تواند از کاربرد طیف مناسب سایه روشن و منبع نوری مناسب گرفته تا موقعیت قرارگیری منبع نوری و ترکیب منابع مختلف نور متنوع باشد. در ادامه خط معمار برخی از این روش ها را به همراه تصاویر نمونه پروژه های اجرا شده، برای کاربران گرامی آماده ساخته و ارائه خواهد داد. شما می توانید با مطالعه این مطلب و ایده گرفتن از نمونه کارها به نورپردازی فضای داخلی پروژه های خود بپردازید.
_ استفاده از چندین منبع نور
اگر دقت کرده باشید، بسیاری از آپارتمان های مسکونی تنها دارای یک منبع نوری در مرکز سالن می باشند. این گونه نورپردازی، سایه های شدیدی را در کنج سالن ایجاد کرده و فضا را به صورت ناهمگونی روشن می سازد و علاوه بر این که باعث می شود فضا کوچک به نظر رسد، موجب خستگی چشم نیز می شود. بنابراین شما باید به جای استفاده از یک منبع نور در مرکز، از چندین منبع نوری مختلف استفاده نمایید. ابعاد، عملکرد، نوع طراحی فضاها و موقعیت قرار گیریشان میزان مشخصی از نور را می طلبد، با این وجود طراحان باید چندین اصل را در هنگام استفاده از منابع مختلف نوری در نظر داشته باشند که در ادامه به آن ها اشاره خواهیم کرد:
_ منابع نوری را در کنج فضا قرار دهید
به طور کلی فضاهای تاریک و کم نور کوچک تر از اندازه واقعی خود به چشم می آیند و برعکس فضاهای پرنور بزرگ از آنچه که هستند دیده می شوند. قرار دادن منابع نوری در کنج سالن ها چه به صورت چراغ های سقفی، چه لامپ های معمولی باشند باعث می شوند که فضا به صورت یکنواخت روشن شده و یا این که حداقل به اندازه ی واقعی خود دیده شوند.
_ به صورت لایه ای نورپرازی کنید
نورپردازی در کنج فضا و سایر منابع نوری به کار رفته در سقف، در دسته “نورپردازی عمومی ” قرار می گیرند. با وجود منابع طبیعی نوری، طراحان باید به طور معمول از سه منبع نوری دیگر نیز استفاده نمایند:
نورپردازی عمومی، نورپردازی ویژه و نورپردازی محیطی.
نورپردازی عمومی معمولا فضای داخلی سالن را به طور یکنواخت روشن می سازد، این در حالی است که نورپردازی خاص موجب روشن تر ساختن یک مکان خاص و ویژه می شود. به طور مثال هنگامی که افراد می خواهند فضای میزکار و یا میز غذاخوریشان برجسته تر جلوه کند. در این حالت با استفاده از نورپردازی خاص می توان بخش مورد نظر را به نقطه کانونی تبدیل کرد. به نوبه خود نیز، نورپردازی محیطی به برجسته ساختن عناصر تزئینی می پردازد. بنابراین نورپردازی به صورت لایه ای، تمامی نیاز فضا به نور را تأمین می کند. بنابراین طراحان در هنگام نورپردازی باید سعی کنند تا هر سه منبع نوری را در بگیرند. نمونه بارز نورپردازی خاص می توان به نورپردازی در زیر کابینت ها ی آشپزخانه اشاره کرد.
_ نورپردازی مخفی را به فضای داخلی بیفزایید
نورپردازی مخفی در طراحی داخلی از اهمیت بالایی برخوردارند، زیرا به معنای واقعی فضا رابزرگتر از آن چه که هستند نشان می دهند. نورهای مخفی بدون این که فضایی را اشغال کنند، به روشن ساختن محیط می پردازند. این گونه نورپردازی برای فضاهای کوچک با سقف کوتاه مناسب می باشند، زیرا اگر در فضایی که دارای سقف کوتاه است، لوستر و یا هرگونه منبع نوری بیاویزیم، موجب کوتاهتر دیده شدن سقف می شود. بنابراین طراحان می توانند با استفاده از نورمخفی در فضای داخلی، محیطی متفاوت ایجاد کنند.
_ دیوارها را غرق در نور کنید
این بدین معنی است که نور را به سمت دیوارها هدایت کنید، بدین صورت با روشن تر شدن مرز دیوارها، فضا عملا گسترش می یابد و بزرگ تر دیده می شود. یکی از راه هایی که بتوان مرز دیوارها را روشن ساخت استفاده از نورپردازی مخفی می باشد. روش دیگر برای رسیدن به این هدف نیز استفاده از نورپردازی خطی می باشد.
_ استفاده از لوستر در فضاهایی با سقف بلند
استفاده از لوستر در سالن هایی با سقف بلند، نگاه کاربر را به سمت بالا هدایت می کند و موجب می شود که فضا بزرگتر و سقف، بلند تر از اندازه ی معمولش حس شود. در چنین موقعیتی استفاده از مبلمان کشیده، قفسه ها و سایر لامپ های عمودی موجب تأکید بر این موضوع می شود.
_ نورپردازی در کف و پس زمینه
نورپردازی در کف جهت تأکید بر سقف های بلند و همچنین بلند تر دیده شدن سقف های کوتاه به کار می رود. بدین صورت، نور از کف فضا به سمت سقف هدایت می شود و فضای داخلی را روشن می سازد. نورپردازی پس زمینه نیز به روشن ساختن فضای پس زمینه اشیا می پردازد. این امر موجب ایجاد عمق در پشت اشیا شده شده و باعث می شود تا فضا بزرگ تر دیده شود.
_ آینه یا سایر سطوح بازتابنده را اضافه کنید
افزودن آینه یکی از راه های قدیمی برای بزرگ تر دیده شدن فضا می باشد، زیرا فضای قابل مشاهده را دوبرابر می سازد. علاوه بر این، نور را منعکس کرده و موجب تشدید نور و کاهش سایه ها در فضای داخلی می شود. از این رو می توان گفت هر چه ابعاد آینه بزرگ تر بوده و یا تعدادشان بیش تر باشد، تأثیرشان در فضا نیز بیش تر خواهد بود. استفاده از سطوح بازتابنده نیز نتیجه ای شبیه به وجود آینه دارد. به عنوان مثال شما می توانید کفپوش های صیقلی که قدرت انعکاس نور را دارند در کنار آینه استفاده نمایید.
_ از مبلمان و دیوارهایی با رنگ استفاده کنید
در نهایت می توان افزود که در کنار انواع نورپردازی در فضاهای کوچک، استفاده از رنگ روشن در دیوارها و سایر مبلمان نیز امری مهم و ضروری می باشد. زیرا این خود باعث افزایش میزان روشنایی در فضا می شود.
در این بخش به اهمیت نورپردازی در دکوراسیون داخلی و انواع نورپردازی ها در فضاهای کوچک پرداختیم.
تحریریه خط معمار
نگارنده: مینا مقدم
شرکت معماری آوگون
منبع: Archdaily
تعداد بازدید: 242