نمای آجری، شاهکار معماری از مشهدی میزرا + پلان
مهندس علیرضا مشهدی میرزا در مورد این پروژه می گوید: در معماری کشور من یک تخیل لوکس و مجلل وجود دارد، اما در بسیاری از کشورها معماری یک واقعیت است (در واقع تصورات ذهنی معماران در کشورهای دیگر به راحتی به واقعیت تبدیل می شود، ولی در ایران این گونه نیست). این ساختمان در یکی از مناطق شهر تهران در منطقه جیحون واقع شده است، جایی که معماری ضعیف است و شما به سختی می توانید ساختمانی را پیدا کنید که دارای حداقل الزامات ساختمان سازی باشد. من همیشه نقش اجتماعی معماری را هم در نظر گرفته ام. این پروژه برای من یک چالش بود، و می دانستم که هیچ شانسی برای بدست آوردن پول در این پروژه ندارم، اما نشان داده ام که معماری می تواند حتی در منطقه ای که از لحاظ اقتصادی و فرهنگی ضعیف است، اتفاق بیفتد. در اینجا شما می توانید به سختی چیزی شبیه به یک جعبه مربع شکل را پیدا کنید. تنها فکری که در ذهن شما به عنوان یک معمار خطور می کند این است که نمای ساختمان ساده می باشد. هزینه ساخت و ساز این پروژه (از جمله سازه و خدمات فنی) در هر متر مربع، ۱۸۰ دلار است و طرح ساختمان ۱۳۰ متر مربع می باشد.هزینه ای که مالک می توانست به من پرداخت نماید بسیار کم بود و من نمی توانستم هزینه ای را به آن شخص پرداخت کنم و مشکلاتی همچون نظارت شدید بر ساختمان و از سوی دیگر کارگرانی که قادر به اجرای نقشه های من نبودند نیز وجود داشت. بنابراین تصمیم گرفتم روشی را ایجاد کنم که به نقشه فاز ۲ نیازی نباشد، که در نتیجه به جزئیات پیچیده تر طراحی به شیوه ای بسیار ساده توجه بیشتری شد. با این وجود، در این شرایط، من نمی توانستم یک کلبه روستایی را به مشتری ارائه بدهم، اما یک ساختمان شهری با یک ساختار مقاوم در برابر زلزله، دیوارهای مناسب با توانمندی صرفه جویی در مصرف انرژی، خواص آکوستیک قابل قبول، ایمنی در برابر آتش و خدمات فنی عملکردی در این ساختمان رعایت شده است. فضای مورد نیاز، شبیه آپارتمان های مدرن کوچک بود. در ایران، دستمزد نیروی کار و امکان ایجاد طرح های خاص در مقیاس های کوچک نسبت به کشورهای توسعه یافته به همان نسبت کم می باشد. در این پروژه، سعی کرده ام در استفاده از کارگران محلی به صورت خلاقانه عمل کنم و این منجر به ایجاد این نمای آجری شده است.
با توجه به محدودیت ها از یک سو و آرزویم برای دادن یک پیام معماری واضح و مشخص به مردم منطقه جیحون از سوی دیگر، تصمیم گرفتم برای اولین بار بر روی ظاهر ساختمان تمرکز نمایم. طراحی داخلی چیزی بیش از یک فضای زیبا مرتبط با نما می باشد. به منظور یادآوری معماری سنتی ایران، از آجر به عنوان مصالح ساختمانی اصلی استفاده کردم که برای پوشش تمام نما و کاهش نور خورشید در تهران بسیار مناسب می باشد.
با توجه به بودجه کم، به روشی نیازمند هستیم تا از طراحی چندین نقشه اجرایی اجتناب نماید و البته زمان زیادی برای نظارت نیاز نباشد. بنابراین ما یک ارتباط بسیار آسان و جدید بر اساس یک جدول شامل تمام اطلاعات مورد نیاز برای ایجاد نما را ابداع کردیم. این چیزی شبیه به دستورالعمل های سنتی در کارگاه های فرش در بازه زمان کاری برای هماهنگ کردن چندین بافنده بر روی یک فرش است. ما نام دستور العمل فوق را "روش ۲۳" نامیده ایم، زیرا همه چیز با عدد ۲۳ در ارتباط است: ۲۳ ردیف آجر، ۲۳ آجر قطعه شده، ۲۳ بسته آجر و ۲۳ ستون سازه ای.
این روش مانند متد کنار هم قرار دادن تکه های پازل است، هر یک دارای یک کد برای شناسایی محل و جهت گیری می باشند. آموزش کامل این روش در یک کاغذ A4 به کارگران داده شد. بر اساس این دستور، کارگران ۲۳ بسته آجر دریافت می کردند، که هر بسته شامل آجرهای شماره گذاری شده و قطعه شده بود. همانطور که به عنوان مثال نشان داده شده است ۲۳ آجر موجود در بسته اول از اعدا ۱ تا ۲۳ شماره گذاری شده اند و در ۲۳مین جعبه فقط آجری بود که دارای شماره ۲۳ بود. تمامی آجرها سوراخ شده بودند. در هر طبقه ۲۳ بسته وجود داشت. این کارگران بسته شماره ۱ را باز می کردند و با قرار دادن آجر در چارچوب از شماره ۱ شروع می کردند و تا شماره ۲۳ کار به اتمام می رسید. بدیهی است که ما نیاز داشتیم تا روش کار را به کارگران توضیح دهیم، اما زمانی که آنها فوت و فن کار را درک کردند، کار آنها شبیه به بازی کودکان شده بود.
استودیو طراحی سفید
تحریریه خط معمار
تعداد بازدید: 11,096
بسیار عالی
یک طرح فوق العاده
دم مهندس علیرضا مشهدی میرزا گرم که درک میکنند محله های ضعیف هم باید از لحاظ معماری غنی باشد
واقعا همینطوره
این اجرها نمیشکنن؟؟ اجر یه مقاومتی داره، مثلا اگر توپ به اجر بخوره، نمیشکنه؟؟ میشه توضیح بدین