معماری مجتمع پزشکی حافظ ، گروه معماری خانه سبز

معماری مجتمع پزشکی حافظ

معماری مجتمع پزشکی حافظ

معماری: گروه معماری خانه سبز

معمار مسئول: مهدی سلیمی

تیمطراحی: نسیم صالح‌نیا، علیرضا سلیمی

طراحی و معماری داخلی: مهدی سلیمی

اجرا: شرکت سازندگان و بناکنندگان خانه سبز آپاتیه (علیرضا سلیمی، محمدرضا فرخی)

نورپردازی: مهدی سلیمی

موقعیت: ایران، استان فارس

مساحت زمین: ۴۶۵ مترمربع

مساحت زیربنا: ۲۴۷۵ مترمربع

سال: آبان‌ماه ۱۳۹۸ تا خرداد ۱۴۰۱

عکاس: محمدرضا شکیبایی

شرح پروژه معماری مجتمع پزشکی حافظ از زبان معمار

معماری مجتمع پزشکی حافظ در همجواری خیابان اصلی شهر واقع در تقاطع خیابان حافظ طراحی و اجرا گردید. درحیطه بندی فضاها، سه بخش آزمایشگاه و رادیولوژی (در زیر زمین)، داروخانه و لابی (در همکف) و مطب پزشکان (در سه طبقه با پلان تیپ) لحاظ گردید.

از دیدگاه روانشناسی محیطی، اتمسفر حاکم بر فضا می‌ تواند حس ناخوشایند اضطرابی که افراد در مراجعه با فضاهای درمانی دارند را تحت الشعاع قرار دهد. نمونه باغ‌ های شفابخش تاییدی بر این ماجراست. در راستای این مهم، ایده‌ ی کلی طرح، پاسخ به چگونگی کاهش اضطراب مراجعان به مجتمع پزشکی می‌ باشد.

درگام نخست، در طراحی پلان به فضاهای نیمه باز (بالکن‌ها) با قابلیت تبدیل شدن به مکانی با کیفیت فضایی مطلوب که به صورت مستقیم باعث آرامش هر چه بیشتر مراجعان در اتاق کار پزشک شده و به صورت غیر مستقیم با تاثیر بر افزایش نشاط کارکنان و بالتبع آن برخورد مناسب‌ تر با مراجعان، به کاهش اضطراب آنها کمک می‌ کند.

در گام دوم، الگو‌برداری از فرم قوس‌ های موجود در بناهای تاریخی درون شهر به ایجاد پوسته‌ای سه‌ بعدی و سیال با ریتمی موزون و نفوذپذیر منتهی شد. سیالیت فرم در دو سمت بنا ضمن اشاره به هویت و کاهش اضطراب، با تاکید بر فرمی خالص و ایستا در گوشه‌ی اثر به افزایش حس اعتماد و اطمینان مراجعان حین مواجهه با بنا منتج می‌شود. با درنظرگرفتن زمینه‌ی اثر، استفاده از مصالح آجر در پوسته‌ی بیرونی به دلیل همساز بودن با اقلیم، بوم آوردی، کاهش هزینه‌ ی ساخت و صرفه جویی در مصرف انرژی در اولویت قرار گرفت. استفاده از مصالح فولاد در حجم سایه‌ بان‌ ها، ضمن تقویت امتداد بصری افقی و تاکید بر سیالیت فرم با سایه اندازی بر پوسته، به حضور دوگانه‌ ی سنت و مدرنیته در کنار یکدیگر اشاره داشته تا ضمن احترام به گذشته، نگاه به آینده نیز مورد توجه قرار گیرد.

به جهت قرارگیری نما در جبهه‌ی غرب و شمال، گره‌ های آجری در ایجاد سایه‌ی بیشتر در پوسته، کنترل نور و کوران هوا در قسمت‌ های نیمه‌ شفاف به کار گرفته شد. با انتخابی سختگیرانه در مصالح آجر با ابعادی خاص (در ایجاد پیمون سه آجر به هم چسبیده) پیوستگی بافت آجری در نما میسر شد. نیمه شفاف نمودن پوسته‌ ی آجری در مجاورت بازشوها بر دوگانه‌ ی نور و سایه، درونگرایی و برونگرایی، مشرفیت و محرمیت تاکید داشته و همچنین عنصر خاطره انگیز و تخیل آفرین فخر مدین تاثیری مضاعف بر هویت بنا داشته است.

در ادامه خط معمار شما را به دیدن سایر تصاویر دعوت می نماید.

پلان ها، دیاگرام، سکشن و غیره.

تحریریه خط معمار

منبع: اقتباسی از دانشنامه هنرمعماری

تعداد بازدید: 73

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *