معماری ساختمان مسکونی ۵۱ ، دفتر معماری آردیسا

معماری ساختمان مسکونی 51

معماری ساختمان مسکونی ۵۱

معماری: دفتر معماری آردیسا، رضا عبادی

معمار مسئول: رضا عبادی

تیم طراحی: نسرین امیدی، علی رحمانی، مرتضی عبادی، فاطمه زرینه

طراحی و معماری داخلی: نسرین امیدی، مرتضی عبادی

اجرا: فرشاد قورچیان

موقعیت: ایران، تهران

مساحت زمین: ۳۲۰ مترمربع

مساحت زیربنا: ۱۶۳۰ مترمربع

سال: ۱۴۰۰-۱۳۹۷

عکاس پروژه: آیدین شاهی، دفتر معماری آردیسا

شرح پروژه معماری ساختمان مسکونی ۵۱ از زبان معمار

محله‌ ی نارمک یکی از محلات تهران با بافت ارزشمند است که در دهه‌ ی ۳۰ توسط فرانسوی‌ ها طرح‌ ریزی شده است. در این طرح ۱۰۰ میدان سرسبز ایجاد شده است که واحد همسایگی خوبی در خود شکل داده است.
ساختمان ۵۱ در ورودی یکی از این میادین قرار دارد. روزی که این پروژه به دفتر ما ارجاع شد و کارفرما در حال توضیح محل پروژه در این میدان بود، ما را به یاد ساختمان دو طبقه‌ی ارزشمندی که در ورودی دیگر این میدان قرار گرفته، انداخت و با توجه به این ساختمان محل پروژه در میدان ۵۱ برای ما تعریف شد.

ساختمان آجری دو طبقه که یادگار معماری با ارزشی از دهه‌های گذشته است، اولین نقطه‌ی مشترک مورد بحث ما با کارفرما بود. شکافی در میان توده و ترکیب ساده‌ی حجم‌های آجری و حیاطی در میانه‌ی ساختمان ویژگی‌هایی بود که کیفیت بی‌زمانی را رقم می‌زد که باعث ثبت آن در ذهن ما شده بود.
حفظ و تداوم این ویژگی‌ها در معماری مسکونی معاصر با تمام محدودیت‌هایی که ضوابط ساخت‌و‌ساز شهری و حداکثر تراکم در این گونه ساختمان‌ها همیشه مورد چالش است؛ مسئله‌ای بود که در شروع طراحی این ساختمان دستمایه‌ ی تفکر اصلی قرار گرفت.

قرارگیری ساختمان ۵۱ در گوشه‌ی جنوبی میدان باعث ایجاد سه‌ نما با ارزش‌ها، منظر و نورگیری‌های متنوع بود سطح زیاد ساختمان و هماهنگی بین آنها مسئله‌ای بود که ما را به انتخاب مصالح آجر از همسایه‌ی قدیمی که در آن‌سوی میدان بود معطوف کرد. آجر صرف نظر از جنبه‌های فرهنگی و ارزش‌های معماری بومی، انتخابی بود که بتوان با هزینه‌ای به نسبت قابل قبول تمامی نماهای اصلی و جانبی پروژه و مشاعات داخلی آن را به وحدت زیبایی شناسانه‌ای برسانیم.

سادگی با حفظ تنوع در بافت و سایه روشن‌هایی که به وسیله‌ی آن ایجاد شد راهکاری بود برای پوشش سطوح مختلف ساختمان. هرجا که توانستیم شکافی بر روی جداره‌ها ایجاد کردیم و سطوح ساختمان به حجم‌های کوچک‌تر که روی هم سایه می‌اندازند تقسیم شد. بازشوها در نماهای مختلف به فراخور دید و نور مناسب ایجاد شد و بوسیله‌ی شبکه‌های آجری نور آفتاب در فضا‌های داخلی تلطیف شد و حضور آجر از روی نما به فضا‌های داخلی کشیده شد.

تمام این‌ها تلاشی بود برای تداوم آن ویژگی‌هایی که کم‌کم در انبوه ساخت‌و‌ساز بی‌هویت شهری به دست فراموشی است.

در ادامه خط معمار شما را به دیدن سایر تصاویر معماری ساختمان مسکونی 51 دعوت می نماید.

پلان ها، دیاگرام، سکشن و غیره.

تحریریه خط معمار

منبع: اقتباسی از دانشنامه هنرمعماری

تعداد بازدید: 145

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *