معماری خانه رفیعی ، دفتر معماری ما
معماری: دفتر معماری موسوی و همکاران
معمار مسئول: سید جلیل موسوی
تیم طراحی: سپهر عدالتی مرفه، سید آکام کاتورانی، علی مرادی مشکین
موقعیت: ایران، همدان
مساحت: ۴۷۰ مترمربع
عکاس: محمدحسن اتفاق
سال: ۱۴۰۰
شرح پروژه
در این بخش از خط معمار با معرفی و شرح معماری خانه رفیعی همراه کاربران گرامی هستیم. بافت شهری همدان نزدیک به پنج دهه است که به واسطه ی طرح های جامع به بافتی مملو تبدیل شده است. نتیجه چنین برنامه ریزی، موجب ایجاد رابطه ای مشخص بین جرم و فضای نورگیری از سمت جنوب و تشکیل زمین های به اصطلاح رو به جنوب و شمال شده است. این در حالی است که به دلیل نورپردازی از یک جهت، علاقه کمتری به خانه های رو به شمال در ساخت و فروش وجود دارد. در خانه های رو به شمال، نورپردازی از سمت حیاط و فضای انتهای آن تامین می شود که اغلب نور نامناسبی را به فضاهای پشتی می رساند.
مالک این خانه نیز که سال ها قبل در آنجا سکونت داشت و یک بار آن را بازسازی کرده بود، در ابتدا به دلیل موارد ذکر شده علاقه مند به فروش زمین خود و خرید زمینی به سمت جنوب با ابعاد بزرگتر (زمین پروژه با متراژ ۲۰۰ مترمربع بود که تنها می توانست از یک دهانه ۱۰ متری نور دریافت کند)، زیرا او فکر می کرد که تمامی اعضای خانواده خواستار حضور نور طبیعی در فضای داخلی ساختمان هستند. علاوه بر این، وی به فضاهای بیرونی و پرورش گیاهان علاقه داشت. نکته قابل توجه دیگر محدودیت بودجه کارفرما برای ساختمان بود. مشکل اصلی پروژه به موضوعی جهت پاسخگویی به دغدغه های کارفرما تبدیل شد: چگونه می توان نور طبیعی را به طور مستقیم و موثر در فضای زندگی این خانه ها پراکنده ساخت؟
با انتقال فضای خالی عمودی نور پشت بام به مرکز خانه و اتصال آن به فضای خالی افقی دیگری که مانند ایوان در خانه های سنتی یک طرفه همدان – مانند خانه های غضنفری و شریفی – به صورت نیمه باز است. فضایی که نور را به قلب خانه می آورد، به سوال اصلی تحقیق پاسخ داده شد: هدایت تمام فضاهای اصلی به سمت این فضای خالی مرکزی در قلب ساختمان و ایجاد فضای داخلی جهت گیری به سمت بیرون و کسب حداکثری نور طبیعی.
در ادامه خط معمار شما را به دیدن سایر تصاویر معماری خانه رفیعی دعوت می نماید.
پلان ها، دیاگرام، سکشن و غیره.
تحریریه خط معمار
نگارنده: مینا مقدم
شرکت معماری آوگون
منبع: Archdaily
تعداد بازدید: 921